Lootboxen

Lootboxen

Een lootbox komt soms voor in videospellen. Ze kunnen allerlei verschillende vormen aannemen, maar zijn in essentie altijd hetzelfde. Een lootbox is namelijk een virtuele ‘schatkist’ die vol zit met voorwerpen die je als speler kunt gebruiken om je spelervaring te verbeteren. Denk bijvoorbeeld aan power-ups, voorwerpen of andere vaardigheden waar je sterker van wordt in het spel. Naast voorwerpen die je in kunt zetten tijdens het spelen van een videogame bevat een lootbox soms ook cosmetische voorwerpen zoals nieuwe skins en kleding. Ondanks dat van tevoren wordt aangegeven hoe groot de kans is op het krijgen van veelgewilde items, weet je niet wat er in een lootbox zit of wat er uitkomt. Dat kan dus een voorwerp zijn met veel waarde in het videospel, maar ook juist een voorwerp waar je minder aan hebt. Het is bedoeld als een verrassingselement, net als bijvoorbeeld plaatjes sparen van favoriete voetballers via pakketten kaarten die je bij de supermarkt krijgt of koopt.

Hoe kom je aan een lootbox?

Je kunt lootboxen op verschillende manieren verkrijgen. Zo kun je ze verdienen door bepaalde levels of missies in het videospel te voltooien, je poppetje te level-uppen, advertenties te kijken of door de lootboxen te kopen. Als je een lootbox wilt kopen kan dit vaak met ‘echt’ geld of met in-game valuta. Lees de blog “In-game valuta en aankopen” voor meer informatie en tips over het maken van afspraken met je kind. Als je in een videospel moet betalen voor een lootbox of het openen van een lootbox, is er sprake van microtransacties of in-game aankopen en wordt dit aangegeven met een PEGI-icoon. Lees hier meer over de PEGI-classificaties.

Welke videospellen hebben betaalde lootboxen?

Als er in een videospel de mogelijkheid is tot  microtransacties of in-game aankopen, staat er vanaf 2018 een specifiek PEGI-icoon op het doosje of de internetpagina van het videospel. Meer informatie over het icoon voor in-game aankopen kun je lezen op de officiële PEGI-site. Let op! Het kan zijn dat videospellen die zijn uitgebracht voor de invoering van het icoon niet vermelden of er de mogelijkheid is tot in-game aankopen. Ook kan het zijn dat een videospel wordt geüpdate en dat de mogelijkheid tot in-game aankopen wordt verwijderd. Check daarom altijd de online informatiepagina van het videospel voor actuele informatie.

Hopelijk heb je iets geleerd van deze blog!
Heb je ondertussen nog meer vragen over gamegedrag van kinderen? Kijk dan op onze
Q&A waar we de meestgestelde vragen beantwoorden.