Stap 2: Maak afspraken en blijf betrokken

Door als ouder een beslissing te nemen over belangrijke game-onderwerpen,
maak je keuzes waar het hele gezin veel aan heeft.

Welke afspraken kan ik maken?

Wij hebben een aantal onderwerpen vastgesteld waarover je afspraken kunt maken met je kind.
Het gaat hier om inhoud, uitgaven, gedrag, tijd en plaats.

Inhoud.

Raadpleeg de PEGI leeftijdsclassificaties om te bepalen welke games jij geschikt vindt voor je kind. Hoewel sommige games geschikt zijn voor alle leeftijden, zijn andere games alleen geschikt voor oudere kinderen of volwassenen. PEGI geeft in Europa deze leeftijdsclassificaties af.

Uitgaven.

Bepaal of – en zo ja, hoeveel – geld jouw kind mag uitgeven in games. Let op dat je jouw betaalgegevens en wachtwoorden niet deelt. Spreek af dat hij of zij altijd om jouw toestemming vraagt bij een ingame-aankoop.

Plaats.

Maak afspraken over waar jouw kind mag gamen. Is dat alleen in de woonkamer op bank zodat jij een oogje in het zeil kan houden? Of mag je kind ook gamen op zijn of haar slaapkamer zonder toezicht?

Tijd.

Spreek af hoeveel tijd jouw kind per dag mag gamen. Zorg dat je kind ook tijd investeert in andere activiteiten als huiswerk, sporten of lekker buiten spelen.

Gedrag.

Zorg dat je kind nooit gegevens deelt met onbekenden die online zijn. Spreek af dat je kind vertelt zodra andere gamers zich onbehoorlijk gedragen. Je kunt de klantenservice van de game-uitgever daarover informeren. Die kan een (tijdelijk) gameverbod aan de andere speler opleggen.

Betrokken blijven

Dat is dé manier om de gamewereld van jouw kind te begrijpen. Ontdek, game mee & bespreek.
Voer deze stappen uit om de favoriete games van je kind te leren kennen. Het stelt je in staat om het gamen in je gezin te bespreken.

Stap 1: Ontdek

Ga na welke games jouw kind speelt. Bijvoorbeeld door een YouTube-trailer van die specifieke game te bekijken. Zo krijg je een idee van de game en in wat voor wereld je kind zich begeeft.

Stap 2: Speel mee

Sta open en toon interesse in jouw kind en zijn of haar favoriete games. Ga samen gamen zodat je beter begrijpt welke game-ervaringen jouw kind doormaakt.

Stap 3: Afspraken

Bespreek met je kind wat er zo leuk is aan de game. Zo leer je vanzelf hoe de game in elkaar steekt en kun je meteen afspraken maken over het gamen.

Keuzes van andere ouders

Rule the Game ging in gesprek met ouders over gamen tijdens Dreamhack 2019 in Rotterdam, het grootste game-event van Nederland. We vroegen zes ouders wat voor afspraken zij met hun kinderen maken over gamen in het gezin. Bekijk de video’s voor hun gouden tips!