Q&A MET RUUD OVER GAMEN
Samen met Ruud hebben wij de meest gestelde vragen over (online) gaming, privacy en andere onderwerpen op één overzichtelijke pagina verzameld.
Staat jouw vraag er niet bij?
Stuur ons een e-mail op info@vgfn.nl en we zullen jouw vraag zo spoedig mogelijk toevoegen.
Welke afspraken kan ik maken met mijn kind?
Door als ouder een beslissing te nemen over belangrijke gameonderwerpen, maak je keuzes die het hele gezin ten goede komen. Maak afspraken met je kind over de volgende onderwerpen:
- Inhoud
Raadpleeg leeftijdsclassificaties en inhoudsbeschrijvingen om te bepalen welke games jij geschikt vindt voor jouw kind. Hoewel sommige games bestemd zijn voor gamers van alle leeftijden, zijn andere alleen geschikt voor oudere kinderen. PEGI geeft in Europa deze classificaties af. - Tijd
Spreek af hoeveel tijd jouw kind per dag mag besteden aan games. Zorg dat je kind ook tijd investeert in andere activiteiten zoals huiswerk, sporten of lekker buiten spelen met vriendjes. - Uitgaven
Bepaal of – en zo ja, hoeveel – geld jouw kind mag uitgeven in games. Let op dat je jouw betaalgegevens en wachtwoorden niet deelt met je kind. Spreek af dat hij of zij altijd om jouw toestemming vraagt bij een ingame-aankoop. - Gedrag
Zorg dat je kind nooit zijn of haar gegevens deelt met onbekenden die hij of zij online ontmoet. Spreek ook af dat je kind aan jou vertelt zodra andere spelers zich onbehoorlijk gedragen in het spel. Je kunt dan de klantenservice van de game-uitgever informeren over het probleem en mogelijk volgen er gepaste maatregelen voor de gamer in kwestie, zoals een (tijdelijk) speelverbod. - Plaats
Maak afspraken over waar jouw kind precies mag gamen. Is dat alleen in de woonkamer op bank zodat jij een oogje in het zeil kan houden? Of sta je ook toe dat jouw kind mag gamen in zijn of haar eigen slaapkamer zonder toezicht?
Hoe lang mag mijn kind gamen?
Over het algemeen laten ouders hun kinderen 1 tot 2 uur per dag gamen, maar een eenduidig antwoord op deze vraag bestaat niet. Zo spelen factoren mee als leeftijd, de dag van de week, het tijdstip op de dag en de hoeveelheid huiswerk en andere activiteiten. Belangrijk is vooral dat de balans in de verschillende activiteiten goed is. Naast het gamen zijn er namelijk tal van andere zaken in het leven die aandacht nodig hebben, zoals contact met vriendjes en schoolwerk. Leer de wereld van je kind kennen om zo tot tijdafspraken te komen. Zo blijft het gamen plezierig en wordt het sociale contact en het huiswerk niet verwaarloosd. Maak je afspraken over maximale speeltijd? Weet dan dat je kind sommige games niet ‘zomaar’ kan uitzetten of pauzeren. Het is handig om op voorhand aan te kondigen wanneer een je kind zijn spel moet afronden of wanneer de tijd bijna om is.
Wat zijn Parental Controls?
Elke ouder maakt afspraken die bij zijn of haar manier van opvoeden passen om het gamen binnen het gezin leuk te houden. Op alle gameconsoles zijn daarom vandaag de dag hulpmiddelen geïnstalleerd die je als ouder automatisch kunt activeren. Dit stelt je in staat om onder andere:
- te selecteren welke games jouw kind mag spelen;
- te bepalen hoeveel tijd jouw kind een game speelt;
- te controleren welke en hoeveel ingame-aankopen worden gedaan.
Met parental controls kan de game-omgeving een stuk veiliger en overzichtelijker worden gemaakt, zodat je kind automatisch grenzen ervaart tijdens het gamen en er minder discussie ontstaat over het gamegedrag. Denk hierbij aan (onbedoelde) dure aankopen, gamesessies in het holst van de nacht, of ongewenste inhoud van videogames.
Hoe kun je als ouder beginnen met meespelen?
Als je de gamewereld van je kind beter wilt leren begrijpen, werkt niets zo goed als zelf af en toe meespelen. Zo krijg je meer gevoel bij de hobby van je kind, leer je de games kennen en weet je beter welke elementen minder kindvriendelijk zijn. Vraag je kind of hij of zij het leuk vindt om de game aan je uit te leggen. In veel games zit een co-op-modus, waarbij de ene gamer de andere helpt. Ideaal om samen de game te ontdekken. Wil je kind liever niet dat je meespeelt? Door te zoeken op internet vind je veel beschrijvingen, reviews, demo’s of filmpjes over verschillende games. Bekijk eens een tutorial die je uitlegt hoe de game werkt.
Hoe kan ik mijn kind helpen zijn of haar privacy te beschermen?
Leg je kind uit dat hij of zij nooit wachtwoorden mag delen met anderen, zelfs niet met vrienden of bekenden. Als je kind ook gamet met onbekenden, vraag hem of haar dan om nooit het woonadres of de woonplaats te delen. Ook kan het goed zijn om geen echte foto, maar een avatar te gebruiken.
Wat zijn de voordelen van gamen?
Gamen is niet alleen leuk, maar ook goed voor de ontwikkeling. Je traint namelijk naast je Engelse taalvaardigheid ook je sociale vaardigheden. Door te gamen leg je immers gemakkelijk contact met mensen verspreid over de hele wereld. Veel games speel je online, waardoor je – ongeacht plaats of afkomst – dezelfde gameruimte deelt met elkaar. Spelenderwijs kom je zo met anderen in gesprek, tot samenwerking en zoek je samen naar oplossingen. Daarnaast train je je strategische inzicht via het gamen. Vaak worden games trapsgewijs steeds moeilijker. Het doorlopen van een game leert je daarom beter creatief nadenken hoe je tot een oplossing komt voor een volgende stap. Zo draagt gamen ook bij aan het zelfvertrouwen. Daarnaast verbetert het spelen van games je oriëntatievermogen, fijne motoriek en oog-handcoördinatie.
Welk spel is geschikt voor mijn kind?
Ga op zoek naar games die geschikt zijn voor jouw kind door te kijken naar het PEGI-systeem. Dit systeem is gebaseerd op zes leeftijdscategorieën en acht inhoudsbeschrijvingen. De categorieën en beschrijvingen geven aan of een game geschikt is voor jouw kind. Deze kunnen worden gevonden op zowel de achterkant van de game-verpakking, als online wanneer je de naam van de game googelt. De leeftijdscategorieën zijn 3+, 7+, 12+, 16+ en 18+. De inhoudsbeschrijvingen geven aan of er in de game sprake is van gokken, angst, drugs- en/of alcoholgebruik, seks, discriminatie, grof taalgebruik, geweld of ingame-aankopen. Bekijk hier de volledige beschrijvingen van de classificaties. PEGI is een Europees ratingsysteem voor videospellen dat rekening houdt met leeftijdsclassificaties en (gevoelige) spelinhoud. Het ratingsysteem wordt gesteund door de Europese Commissie.
Wat zijn de belangrijkste kenmerken van games anno 2020?
De belangrijkste kenmerken van gamen anno 2020 zijn ingame-aankopen, abonnementen en multiplayer-games. Ingame-aankopen: Tegenwoordig is het bijna bij iedere game mogelijk om game-items te kopen die in de game te gebruiken zijn. Dit kan zijn om verder in de game te komen, de game beter te kunnen spelen of de game uit te breiden. Denk bijvoorbeeld aan speciale krachten of upgrades voor de game-personage van jouw kind in de game. Daarnaast kan het ook puur cosmetisch zijn, zodat de game-personage er beter uit komt te zien. Deze items kunnen gekocht worden voor echt geld of virtueel geld. Deze in-game munteenheid heeft vaak een eigen naam, zoals “Vbucks” bij Fortnite, “Cod Points” bij Call of Duty, en “FIFA Points” bij FIFA. Het is belangrijk om goede afspraken te maken met je kind over het doen van aankopen in games. Abonnementen: Tegenwoordig is het niet altijd meer zo dat je een game koopt in de winkel en je thuis meteen kan gaan gamen. Zoals we ook abonnementen hebben op weekbladen, Netflix of Spotify, is het in videogames ook mogelijk om abonnementen te hebben op game-diensten, zoals “EA Access” “Playstation+” of “Xbox Live Gold”. Hierbij wordt maandelijks een bedrag in rekening gebracht in ruil voor bepaalde diensten, zoals online kunnen spelen tegen je vriendjes of het rechtstreeks downloaden van games op je gameconsole. Kijk goed samen met je kind wat er mogelijk is met en zonder een abonnement, en bepaal vervolgens of je een abonnement wilt aangaan. Multiplayer-games: In videogames kunnen mensen met elkaar samen gamen, online of samen op dezelfde gameconsole. Via chatboxen kan dan met elkaar gecommuniceerd worden, zodat samengewerkt kan worden om een missie of opdracht samen uit te voeren. Via de parental controls kun je de instellingen zo aanpassen dat je kind alleen met bepaalde mensen kan spelen en chatten.