WAT IS PEGI?

PEGI helpt ouders weloverwogen beslissingen te nemen bij het kopen van videospellen.

PEGI geeft leeftijdsclassificaties aan videospellen en wordt gebruikt in 38 Europese landen. De leeftijdsclassificatie geeft aan of het spel geschikt is voor spelers van een bepaalde leeftijd. PEGI beoordeelt de geschiktheid van een game voor een bepaalde leeftijd, niet de moeilijkheidsgraad.

Het PEGI-systeem is gebaseerd op vijf leeftijdscategorieën en acht inhoudsbeschrijvingen. De categorieën en beschrijvingen geven aan of een game geschikt is voor jouw kind. PEGI beoordeelt de geschiktheid van een game voor een bepaalde leeftijd, niet de moeilijkheidsgraad. Het systeem wordt gebruikt in 38 Europese landen en gesteund door de Europese Commissie.

De PEGI leeftijdslabels

Wat betekenen de classificaties?

PEGI 3

De inhoud van spellen met deze een PEGI 3-classificatie wordt geschikt geacht voor alle leeftijdsgroepen. Een uiterst milde vorm van geweld (in een komische situatie of een onschuldige context) is aanvaardbaar. Het spel mag geen geluiden of beelden bevatten die jonge kinderen angst kunnen aanjagen. In het spel mag geen grof taalgebruik te horen of te lezen zijn.

PEGI 7

Spellen met beelden of geluiden die mogelijk angstaanjagend kunnen zijn voor jongere kinderen, vallen in deze categorie. Een zeer milde vorm van geweld (geïmpliceerd, niet-gedetailleerd, of niet-realistisch geweld) zijn aanvaardbaar voor een spel met een PEGI 7-classificatie.

PEGI 12

Videospellen die een iets explicietere vorm van geweld bevatten tegen fantasiepersonages, of niet-realistisch geweld tegen menselijk ogende personages, krijgen de PEGI 12-leeftijdsaanduiding. Niet al te grof taalgebruik is toegestaan, evenals seksuele toespelingen, maar het spel mag geen expliciet erotische inhoud bevatten.

PEGI 16

Deze leeftijdsaanduiding wordt gebruikt wanneer beelden van geweld (of seksuele activiteit) een niveau bereiken dat men in het werkelijke leven mag verwachten. Ook kunnen games grover taalgebruik bevatten, en kan het gebruik van tabak, alcohol of illegale drugs aanwezig zijn..

PEGI 18

De classificatie voor volwassenen wordt gebruikt wanneer het geweld een niveau bereikt waarbij het gaat om grof geweld, ogenschijnlijk doden zonder reden, of geweld tegen weerloze personages. De verheerlijking van illegaal drugsgebruik, gesimuleerd gokken, en expliciete seksuele activiteit vallen eveneens in deze leeftijdscategorie.

De PEGI inhoudspictogrammen

De inhoudsbeschrijvingen geven aan of er in de game sprake is van gokken, angst, drugs- en/of alcoholgebruik, seks, discriminatie, grof taalgebruik, geweld of ingame-aankopen.

Geweld

Het spel bevat afbeeldingen van geweld. In spellen met PEGI 7-classificatie kan het enkel gaan om niet-realistisch of niet-expliciet geweld. Spellen van leeftijdscategorie PEGI 12 kunnen geweld tonen tegenover verzonnen personages en niet-realistisch geweld tegenover menselijk ogende personages, terwijl spellen met classificatie PEGI 16 of 18 steeds realistischer ogend geweld kunnen bevatten.

Gokken

Het spel bevat elementen die gokken aanmoedigen of aanleren. Dit soort (gesimuleerd) gokken verwijst naar kansspelen die normaal plaatsvinden in casino’s of speelzalen. Een aantal oudere spellen hebben dit pictogram met een PEGI 12 of PEGI 16 classificatie, maar sinds PEGI het criterium voor gesimuleerd gokken aanpaste in 2020, zijn nieuwe spellen met dit soort inhoud altijd PEGI 18.

Angst

Dit pictogram komt voor bij spellen met een PEGI 7-classificatie als ze beelden of geluiden bevatten die angstaanjagend kunnen zijn voor jongere kinderen, of voor PEGI 12-spellen met gruwelijke geluiden of horroreffecten (maar zonder gewelddadige inhoud).

Grof taalgebruik

Een spel met dit pictogram bevat grof taalgebruik. Het icoon komt voor op spellen met een PEGI 12-classificatie (beperkt grof), PEGI 16 of PEGI 18 (bvb. seksueel expliciete taal of godslastering).

Drugs

Een spel met dit pictogram bevat grof taalgebruik. Het icoon komt voor op spellen met een PEGI 12-classificatie (beperkt grof), PEGI 16 of PEGI 18 (bvb. seksueel expliciete taal of godslastering).

Discriminatie

Als dit pictogram voorkomt, bevat een spel voorstellingen van etnische, religieuze, nationalistische of andere stereotypes die aanzetten tot haat. Dit soort inhoud is altijd beperkt tot de PEGI 18-classificatie (en betekent mogelijk een inbreuk op nationale strafwetgeving in Europa).

In-game-aankopen

Het spel biedt spelers de mogelijkheid om digitale goederen of diensten te kopen met echte valuta. Dergelijke aankopen omvatten extra content (bonus levels, outfits, verrassingsitems, muziek), maar ook upgrades (bijvoorbeeld om advertenties uit te schakelen), abonnementen op updates, virtuele munten en andere vormen van in-game valuta.

Deze inhoudsbeschrijving gaat soms vergezeld van een extra melding als de in-game aankopen willekeurige items bevatten (zoals loot boxes of kaartpakketten). Betaalde willekeurige items omvatten alle in-game aanbiedingen waarbij spelers voorafgaand aan de aankoop niet precies weten wat ze krijgen. Ze kunnen direct met echt geld worden gekocht en/of worden ingewisseld voor virtuele valuta in het spel. Afhankelijk van het spel kunnen deze items puur cosmetisch zijn of functionele waarde hebben.