Het ultieme hulpmiddel voor ouders bij het kiezen van videogames voor hun kinderen

PEGI uitgelegd aan de hand van de bestverkochte games van 2023.

Als ouder kan het moeilijk zijn om bij te houden welke videogames geschikt zijn voor je kinderen. De ene game bevat bijvoorbeeld geweld of grof taalgebruik, terwijl de andere game mogelijk ingame-aankopen aanspoort. Met een overvloed aan keuzes op de markt en de constante evolutie van de industrie, kan het een uitdaging zijn om te bepalen welke spellen wel of niet geschikt zijn voor verschillende leeftijdsgroepen. Gelukkig is er een ideaal hulpmiddel dat ouders helpt bij het maken van weloverwogen beslissingen: PEGI.

Wat is PEGI? 

PEGI staat voor Pan European Game Information en is een systeem dat leeftijdsclassificaties toewijst aan videogames. Dit systeem wordt gebruikt in 38 Europese landen en helpt ouders bepalen of een spel geschikt is voor de leeftijd van hun kinderen. Het doel van PEGI is niet alleen om de leeftijdsgeschiktheid aan te geven, maar ook om ouders te informeren over de inhoud van het spel, zodat ze een goed geïnformeerde beslissing kunnen nemen.

Het PEGI-systeem is gebaseerd op vijf leeftijdsclassificaties: 3, 7, 12, 16 en 18. Elk van deze classificaties geven aan welke leeftijdsgroep voor de videogame is bedoeld, gebaseerd op de inhoud ervan. Daarnaast zijn er acht inhoudsbeschrijvingen die aangeven of het spel bepaalde elementen bevat, zoals geweld, grof taalgebruik, gokken en meer.

Een leuk weetje: een Nederlandse partij genaamd NICAM (bekend van Kijkwijzer) beoordeelt de PEGI-leeftijdsclassificaties 3 en 7 voor videogames in heel Europa. 

Om je een goed beeld te geven van hoe dit systeem precies werkt, passen we hieronder het PEGI-systeem toe op de best verkochte videogames van 2023.

Console-videogames:

  1. EA Sports FC24: De best verkopende console-videogame van 2023 valt onder PEGI 3. Aangezien het een sportgame is, is het over het algemeen geschikt voor alle leeftijden. Wel bevat het spel het inhoudspictogram genaamd ingame-aankopen. Dat betekent dat spelers de mogelijkheid hebben om in het spel digitale producten te kopen met echt geld.
  1. Hogwarts Legacy: Een game die zich afspeelt in de Harry Potter-wereld. Dit spel heeft een PEGI 12-rating vanwege fantasiegeweld en grof taalgebruik. Het spel is niet geschikt voor kinderen jonger dan 12. Ook hier is het mogelijk om ingame-aankopen te doen met echt geld.
  1. Call of Duty: Modern Warfare III: Call of Duty staat bekend als een actiespel met realistisch geweld en heeft een PEGI 18-rating. Dit komt door het intense geweld en mogelijk grof taalgebruik. Dit spel bevat ook ingame-aankopen. Denk hierbij aan bonuslevels, een battlepass of het aanschaffen van nieuwe personages.
  1. The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom: Net als Hogwarts Legacy, heeft dit spel een PEGI 12-rating vanwege fantasiegeweld en avontuurlijke thema’s. Het geweld is niet realistisch en richt zich op menselijke personages, wezens en dieren. Spelers kunnen zwaarden gebruiken, maar ook toverspreuken en explosieven. Sommige personages kunnen eng overkomen en de muziek en geluidseffecten die hierbij te horen zijn soms wat duister.
  1. FIFA 23: Vergelijkbaar met EA Sports FC 24, valt FIFA 23 onder PEGI 3 vanwege zijn sportthema en algemene geschiktheid voor alle leeftijden.

PC-videogames:

  1. Hogwarts Legacy: Bij de PC-spelers valt Hogwarts Legacy tot de best verkochte videogame van 2023. Het bevat dezelfde classificatie als op consoles, met een PEGI 12-rating vanwege geweld en fantasie-elementen.
  1. Diablo IV: Dit is een duister fantasy-actiespel en valt onder een PEGI 18-rating vanwege grafisch geweld. Deze videogame is niet geschikt voor personen onder de 18 jaar. Ook bevat het spel ingame-aankopen.
  1. Grand Theft Auto V: In dit spel is heel veel mogelijk, waardoor het onder andere ook een PEGI 18-rating heeft gekregen. Er is sprake van geweld tegen kwetsbare en weerloze personages, grafisch geweld, aanmoediging tot gokken en grof taalgebruik.
  1. Red Dead Redemption 2: Net als GTA V bevat Red Dead Redemption 2 een PEGI 18-rating vanwege grafisch geweld, volwassen inhoud, gokken en mogelijk grof taalgebruik.
  1. Call of Duty: Modern Warfare III: Dezelfde rating als op consoles, PEGI 18 vanwege realistisch geweld en mogelijk grof taalgebruik.

PEGI is een waardevolle gids voor het kiezen van geschikte videogames voor kinderen. Daarnaast is er een PEGI-app beschikbaar in de Google Play Store en Apple Store, waarmee je altijd de classificaties kunt raadplegen. Door de leeftijdsclassificaties en inhoudsbeschrijvingen op te zoeken en te begrijpen, kun je ervoor zorgen dat jouw kinderen videogames spelen die geschikt zijn voor hun leeftijd. Met de enorme hoeveelheid beschikbare videogames, is er voor elk kind wel iets te vinden, ongeacht hun leeftijd en interessegebied.

Vind je het lastig om er zelf uit te komen? Raadpleeg dan de website van kijkwijzer bij twijfel over de leeftijdsclassificatie of inhoudspictogrammen van bepaalde videogames.

Mocht je meer informatie willen ontvangen of interesse hebben om met Rule The Game in gesprek te gaan, stuur dan een mail naar info@vgfn.nl

Hopelijk heb je iets geleerd van deze blog!
Heb je ondertussen nog meer vragen over gamegedrag van kinderen? Kijk dan op onze
Q&A waar we de meestgestelde vragen beantwoorden.