Dragen videogames bij aan de ontwikkeling van sociale vaardigheden van kinderen? Steeds meer Nederlandse ouders vinden van wel!

De VGFN heeft dit jaar opnieuw onderzoek laten uitvoeren naar het gamegedrag van kinderen onder ouders van gamende kinderen. Eén van de belangrijkste conclusies die hieruit is voortgekomen, is dat steeds meer Nederlandse ouders gamen zien als een middel dat de sociale vaardigheden van hun kinderen verbetert. Ook is er gekeken of ouders de juiste snaar bij hun kinderen weten te raken als het gaat om het maken van afspraken over gamen. In deze blogpost lees je meer over het onderzoek en de resultaten.

Stap voor stap positiever

Om met de droge stof te beginnen: 1016 Nederlandse ouders tussen de 25 en 60 jaar oud met een kind tussen de 4 en 17 jaar oud hebben deelgenomen aan het onderzoek. Steeds meer ouders zijn van mening dat het spelen van videogames hun kinderen helpt bij het ontwikkelen van hun sociale vaardigheden. Daarnaast laten de ondervraagde ouders weten dat ze gamen zien als middel dat gebruikt kan worden om de intelligentie van hun kinderen een boost geven. Voor beide onderwerpen geldt dat er een stijging is waargenomen ten opzichte van hetzelfde onderzoek uit 2021. 

Gamen wordt ook in algemene zin gekoppeld aan positieve eigenschappen: het merendeel van de ouders vindt dat het spelen van games voordelen kan bieden. Denk dan bijvoorbeeld ook aan de ontwikkeling van Engelse taalvaardigheid en creativiteit. Dit geldt voor alle leeftijden.

Afspraken maken: nog steeds een struikelblok

In het onderzoek zijn ook andere onderwerpen belicht, waaronder het maken van afspraken over gamen. Om te voorkomen dat bijvoorbeeld het schoolwerk van kinderen komt te lijden onder langdurig verblijf in virtuele werelden zijn er heldere afspraken nodig tussen kinderen en hun ouders. De vraag is echter: over welke afspraken hebben we het dan eigenlijk? Om deze vraag te beantwoorden gaan ouders bij voorkeur op zoek naar informatie op informatieve websites, zoals www.rulethegame.nl. Ook is gebleken dat zij steeds vaker influencers op social media gebruiken als informatiebron.

Wat de handhaving van deze afspraken betreft: dat zit wel snor. Op dit vlak zien we verbetering ten opzichte van voorgaande jaren, want inmiddels geeft maar liefst 85% van de ouders aan voldoende grip te hebben op het gamegedrag van hun kids. Oftewel, als het voor ouders eenmaal duidelijk is welke afspraken zij kunnen en moeten maken met hun kinderen, dan verloopt de naleving over het algemeen uitstekend. 

Onderzoeksresultaten in een notendop

Omdat we je geen overkill aan informatie willen voorschotelen hebben we hieronder de belangrijkste onderzoeksresultaten opgesomd:

  • Ouders vinden steeds vaker dat gamen goed is voor de sociale vaardigheden van hun kind (stijging van 5%) 
  • Meer ouders geven aan dat gamen een positieve invloed heeft op de intelligentie van hun kind (stijging van 3%)
  • 13% van de ouders ziet helemaal geen voordelen in het spelen van games 
  • Het merendeel van de ouders ziet gamen als goede invloed op creativiteit en Engelse taalvaardigheid, ondanks een daling ten opzichte van vorig jaar 
  • Maar liefst 85% van de ouders geeft aan voldoende grip te hebben op het gamegedrag van hun kinderen
  • De helft van de ouders is op de hoogte van het bestaan van de PEGI-classificatie

Wil je meer interessante inzichten in het onderzoek? Bekijk dan de handige infographic!

Hopelijk heb je iets geleerd van deze blog!
Heb je ondertussen nog meer vragen over gamegedrag van kinderen? Kijk dan op onze
Q&A waar we de meestgestelde vragen beantwoorden.