Multiplayer-videogames zijn tegenwoordig niet meer weg te denken uit de videogamewereld. Of je kind nu samenwerkt met vrienden in een coöperatieve missie of de strijd aangaat met spelers van over de hele wereld – het draait allemaal om samen of tegen elkaar spelen. Deze videogames zijn vaak razendsnel, intens en sociaal, maar ze brengen ook een aantal unieke uitdagingen voor je kind met zich mee. Denk aan in-game-aankopen, of het niet kunnen pauzeren van het spel. In deze blog nemen we je mee door alles wat je moet weten voordat je kind zich in het multiplayer-avontuur stort.
Wat zijn multiplayer-videogames?
Multiplayer-videogames zijn spellen die je samen met of tegen andere spelers speelt, vaak via het internet. Dit kunnen vrienden zijn, maar ook onbekenden van over de hele wereld. Je hebt coöperatieve multiplayer, waarbij je samenwerkt tegen de computer of een gemeenschappelijke vijand, en competitieve multiplayer, waarin je juist tegen andere spelers strijdt. Online multiplayer betekent dat je een internetverbinding nodig hebt, terwijl je bij lokale multiplayer samen op dezelfde console kunt spelen. De sociale interactie, teamwork en het onvoorspelbare gedrag van echte spelers maken multiplayer-videogames spannend en heel erg leuk. Multiplayer-videogames zijn niet alleen spannend en leuk, ze zijn ook nog eens heel leerzaam voor je kind. Zo kan je kind goed leren samenwerken met zijn teamgenoten, of gewoon zijn algemene sociale vaardigheden verbeteren. Veel games bevatten uitdagingen of doelen die creatief denken vereisen. Kinderen leren logisch nadenken, plannen en situaties inschatten. In onze eerdere blog kun je ook al lezen dat videogames door ouders steeds meer worden gezien als een waardevol hulpmiddel voor de ontwikkeling van hun kind.
In-game-aankopen & lootboxes
Sommige multiplayer-videogames bieden zogenoemde lootboxes aan, digitale ‘schatkistjes’ die willekeurige beloningen opleveren, zoals skins (voor het uiterlijk van je personage) of andere items. Je kunt lootboxes verdienen door te spelen, of je kunt ze aanschaffen via de virtuele winkel van het spel. Dit soort aankopen komen bijvoorbeeld voor in populaire games zoals Fortnite, EA FC25 en Apex Legends. Het is daarom belangrijk om duidelijke afspraken te maken met je kind over hoe jullie omgaan met in-game-aankopen en lootboxes.
Tips & tricks over multiplayer-videogames
- ‘Hij kan niet op pauze mama!’ Heb je waarschijnlijk al vaker gehoord. In tegenstelling tot singleplayer-videogames kun je een multiplayer-videogame meestal niet pauzeren. De reden? Jij speelt niet alleen – andere mensen zijn live met je in het spel verbonden. In veel multiplayer-games kun je niet zomaar pauzeren: het spel gaat gewoon door, ook als er iets in het echte leven tussendoor komt. Vraag je je kind om direct te stoppen, dan kan dat niet alleen frustrerend zijn voor je kind zelf, maar ook nadelig voor de vrienden met wie ze op dat moment samenwerken. Het is beter om samen een geschikt moment te zoeken waarop je kind het spel kan afronden. Daarom is het ook handig voor je kind om pas een potje te starten, als ze zeker weten dat ze even ongestoord kunnen spelen.
- Let op dat je kind bij het spelen van een online multiplayer-videogame niet zijn of haar microfoon aan heeft staan. Als dit het geval is, kan iedereen met of tegen wie je kind speelt meeluisteren. Om dit aan te passen ga je naar instellingen → audio → en schakel je de microfoon van ‘Open mic’ naar ‘Push to talk’ of ‘Off’. Hiermee stel je in dat je kind een bepaalde knop moet indrukken om te praten, of je schakelt de microfoon helemaal uit.
- In sommige videogames kunnen spelers spullen kopen die hen een voordeel geven. Denk bijvoorbeeld aan krachtigere wapens of extra vaardigheden die je met echt geld kunt aanschaffen. Dat kan verleidelijk zijn, zeker als je kind graag wil winnen of meedoen met anderen. Bespreek daarom samen hoe je kind hiermee omgaat. Maak duidelijke afspraken over wat wel en niet mag, en leg uit dat winnen niet altijd het belangrijkste is. Zo help je je kind om bewuste keuzes te maken.
Voor meer informatie over multiplayer games en wat daar allemaal bij komt kijken, check de rest van onze website.