Waarom videogames voor iedereen meerwaarde kunnen bieden

Videogames hebben lang te maken gehad met een stigma, maar de voordelen van het spelen van videogames worden in toenemende mate erkend. Een goede zaak, want het is belangrijk dat het spelen van videogames niet wordt veroordeeld of te snel wordt afgedaan als zinloos tijdverdrijf. Om deze stelling te ondersteunen gaan we in deze blog dieper in op de vele voordelen die videogames bieden, zodat je beter kunt begrijpen waarom onder andere experts en ouders hier zo naar kijken. 

Samenwerking en communicatie zijn de sleutel tot succes

Uit een eerder onderzoek dat in opdracht van VGFN is uitgevoerd bleek dat maar liefst 87% van de ouders met kinderen die videogames spelen de voordelen erkennen. Bevordering van creativiteit wordt als een belangrijk voordeel gezien dat kinderen helpt in hun ontwikkeling, maar daar houdt het natuurlijk niet bij op. Doordat kinderen gezamenlijk een uitdaging aan kunnen gaan in videogames en genoodzaakt zijn om in teamverband te spelen, leren zij hoe ze goed moeten samenwerken en hoe zij duidelijk met elkaar moeten communiceren om hun doelen te behalen. Deze communicatie draagt tevens bij aan hun Engelse taalvaardigheid, want veel games zijn Engelstalig én de teams bestaan vaak uit spelers van over de hele wereld.

Een boost voor het welzijn

Eerder bleek al uit een studie van de Oxford University dat videogames een positieve bijdrage kunnen leveren aan het welzijn van de speler. Doordat zij sociaal verbonden raken met andere spelers en hun denkvermogen op de proef wordt gesteld, ervaren zij na afloop van het spelen van een game een voldaan gevoel. Met name tijdens de afgelopen lockdowns is het spelen van videogames een waardevol middel gebleken voor spelers om probleemoplossend te denken en hun ei kwijt te kunnen bij online gesprekspartners met dezelfde hobby. Dit heeft in verschillende gevallen kunnen voorkomen dat videogamers in een sociaal isolement terecht kwamen, met een mentale dreun als gevolg. Mensen zijn van nature immers sociale dieren en met behulp van videogames is afstand een hindernis die snel en eenvoudig wordt weggenomen.  

Leerzame tijdreis door de geschiedenis 

Een andere meerwaarde van videogames is historische reconstructie. Videogames worden steeds realistischer en kunnen daardoor steeds doeltreffender en overtuigender kennis overbrengen over gebeurtenissen en locaties uit een ver, ver verleden. Videogames fungeren dan als tijdmachine, waarin je wordt meegenomen naar de middeleeuwen of het oude Egypte. Het is dan ook niet voor niets dat videogames worden ingezet om leerprocessen over historische kennis te moderniseren. Dankzij videogames wordt lesstof digitaal, interactief en krijgen spelers zélf de mogelijkheid om op verkenning te gaan in werelden die zij voorheen alleen ‘plat’ in geschiedenisboeken konden zien. Nieuwsgierige aagjes kunnen hierdoor volledig opgaan in een historisch decor en worden extra geprikkeld om kennis te vergaren, want spelenderwijs leren werkt motiverend. 

In deze blog hebben we slechts een handjevol met positieve aspecten uitgelicht en we hopen dat je meer inzicht hebt gekregen in de meerwaarde van videogames. Houd onze website in de gaten voor meer informatie en blogposts.