Spelen van videogames: dit zijn de voordelen in het dagelijks leven

Het spelen van videogames is een vorm van entertainment die al tientallen jaren voor vele lachende gezichten zorgt en door een ongelooflijke hoeveelheid mensen over de hele wereld wordt omarmd. Naast de vele positieve aspecten van het spelen van videogames, zijn er ook uitdagingen waar we rekening mee moeten houden. Hoewel de media vaak de nadruk legt op uitzonderlijke problematische gevallen, is het belangrijk te realiseren dat deze gevallen slechts een kleine minderheid vormen. Het blijft echter belangrijk om bewust te gamen, zodat we een gezonde balans kunnen vinden tussen gamen en andere activiteiten in ons leven. Het kan elkaar zelfs versterken. Uit onderzoek blijkt namelijk dat aan het spelen van videogames veel voordelen zijn verbonden die in het dagelijkse leven van pas komen.

Videogames hebben, zo is vastgesteld, positieve effecten op het gedrag, vaardigheden en capaciteiten van de speler en het mooie is: deze kunnen – direct of indirect – worden doorvertaald naar het echte leven. In het onderzoek ‘Benefits of recreational gaming’ van Steven Dekker en Chris Slotboom komen deze voordelen naar voren en we nemen je in deze blog in sneltreinvaart mee door enkele resultaten.

‘Ik kan dit!’

Videogames kunnen intense, positieve emoties aanwakkeren die niet alleen helpen bij het opbouwen van relaties, maar ook een sleutelrol spelen bij het bereiken van doelen. Door videogames te spelen leren mensen omgaan met teleurstellingen, verwerken ze negatieve emoties en vinden ze meer toewijding om specifieke doelen te behalen. Dit kan zich bijvoorbeeld ook doorvertalen naar betere resultaten op school en een gezonde levensstijl.

‘Wij kunnen dit!’

Ondanks dat er vaak negatief wordt gedacht over gewelddadige games, zorgen deze spellen ervoor dat er sociale bekwaamheid wordt opgebouwd. Spelers hebben vaak de mogelijkheid om met andere spelers in gesprek te gaan, een benadering te bepalen, prioriteiten te stellen, een strategie op te zetten of simpel een luchtig gesprekje aan te gaan. Nu horen we je denken: dit kan toch ook gewoon in niet-gewelddadige games? Dat klopt, maar het onderzoek heeft aangetoond dat juist in dit type games meer bereidheid ontstaat om elkaar te helpen en goed samen te werken. Dit creëert een gevoel van saamhorigheid in de game, maar dat zou er ook voor kunnen zorgen dat mensen sneller worden betrokken in een groep op plekken waar ze in het echte leven samenkomen, zoals scholen.

‘Ik laat me niet afleiden’

Het spelen van videogames stimuleert de snelheid en richting waar iemands aandacht naartoe gaat. Afleidende informatie, of informatie waar de speler niets aan heeft, wordt uit de weg gegaan. Dit is een eigenschap die uitstekend van pas komt bij zoekopdrachten, (auto)rijden en andere taken die volledige aandacht vereisen. In veel games moeten spelers zich namelijk een weg banen door een groot gebied en filteren wat belangrijk is en wat niet. Ze moeten alert blijven op objecten die voor hen niet belangrijk zijn en tegelijkertijd gefocust blijven op hun eindbestemming.

Kortom: het spelen van videogames kan mensen helpen bij het bereiken van hun doelen in het echte leven – zowel individueel als in groepsverband. Dit heeft niet alleen te maken met meer toewijding, maar ook met het filteren van informatie die onbelangrijk is.

Wil je meer weten over de onderzoeksresultaten en meer positieve effecten? Lees dan het volledige onderzoek via deze link.

Hopelijk heb je iets geleerd van deze blog!
Heb je ondertussen nog meer vragen over gamegedrag van kinderen? Kijk dan op onze
Q&A waar we de meestgestelde vragen beantwoorden.