PEGI, wat is dat eigenlijk?

We hebben allemaal wel eens de leeftijdsclassificaties gezien die aan videogames verbonden zijn: de PEGI-leeftijdsclassificaties. Maar wat houden deze classificaties eigenlijk in? En hoe worden ze vastgesteld? We beantwoorden deze en nog meer andere vragen over PEGI in deze blog!

Wat is PEGI?

De PEGI-leeftijdsclassificaties worden gebruikt om ervoor te zorgen dat spellen, films, tv-programma’s of apps duidelijk worden voorzien van een aanbevolen minimumleeftijdsgrens. De leeftijdsclassificaties houden enkel rekening met de inhoud van het amusement, niet met bijvoorbeeld de moeilijkheidsgraad van de game. Ze bieden ouders en opvoeders een leidraad om te beslissen of ze een bepaalde videogame wel of niet willen kopen voor hun kind.

Naast leeftijdsclassificaties levert PEGI ook inhoudspictogrammen. Deze pictogrammen geven aan wat voor soort onderwerpen aan bod komen in een videogame. Voorbeelden van wat deze pictogrammen aangeven zijn: drugs, discriminatie, grof taalgebruik en geweld. Wil je meer weten over de PEGI leeftijdsclassificaties en inhoudspictogrammen? Op de officiële site van PEGI worden alle pictogrammen uitgelegd!

PEGI wordt in heel Europa erkend en gebruikt, en mag rekenen op de steun van de Europese Commissie. Het wordt beschouwd als een voorbeeld van Europese harmonisering als het gaat om kinderbescherming.

Hoe komen PEGI-classificaties tot stand?

Om ervoor te zorgen dat een videogame de juiste leeftijdsclassificatie krijgt maakt PEGI gebruik van zeer specifieke criteria. De benodigde informatie wordt op twee verschillende manieren verzameld. Als eerste is er de klassieke methode voor spellen die uitkomen als fysiek product en verkocht worden via detailhandelaars. Bij deze klassieke methode vullen uitgevers voor het uitbrengen van de game een inhoudelijke vragenlijst in. Op basis van deze vragenlijst en een controle door PEGI zelf, wordt de game voorzien van een leeftijdsclassificatie en inhoudspictogrammen. 

Daarnaast is er ook een methode voor digitale producten. Dit zijn spellen en apps die beschikbaar worden gemaakt in digitale winkels voor bijvoorbeeld tablets, pc’s smartphones of consoles. De methode die voor deze producten wordt gebruikt heet IARC. Deze methode is ontworpen als een flexibele en op maat gemaakte procedure die geschikt is om grote aantallen nieuwe apps en updates te verwerken. Je kunt meer over de klassieke en de IARC methode lezen op de officiële site van PEGI.

Hopelijk heb je iets geleerd van deze blog!
Heb je ondertussen nog meer vragen over gamegedrag van kinderen? Kijk dan op onze
Q&A waar we de meestgestelde vragen beantwoorden.