Hoe houd je je kind veilig in de online videogamewereld?

Tegenwoordig begeeft bijna iedereen zich in een online of virtuele omgeving, ook je kinderen. Helaas komt het soms voor dat kinderen slachtoffer worden van online grensoverschrijdend gedrag. Hierdoor is het belangrijk om de veiligheid van je kind in deze online wereld te waarborgen. Want hoe kun je online grensoverschrijdend gedrag überhaupt tegengaan? En wat kunnen ouders doen om hun kinderen hiertegen te beschermen? In een recent interview geeft Ouassima Belmoussi, inhoudelijke programmamedewerker bij Helpwanted (Offlimits), ouders tips en advies om ervoor te zorgen dat de online videogamewereld van hun kinderen veilig en leuk blijft.  

Grensoverschrijdend gedrag in online videogames
Helpwanted, onderdeel van Offlimits – het expertisecentrum tegen online misbruik – zet zich in om online grensoverschrijdend gedrag tegen te gaan. “We bieden een luisterend oor, handleidingen, geven praktische tips en houden maandelijkse sessies in Habbo Hotel”, laat Ouassima weten. Bij Helpwanted komen regelmatig meldingen binnen over toxiciteit, cyberpesten en seksueel grensoverschrijdend gedrag in online videogames. “Helaas is dit gedrag vaak genormaliseerd binnen de online videogamewereld, waardoor slachtoffers niet altijd hulp zoeken. Het is ons doel om toxiciteit in online videogames bespreekbaar te maken”, voegt Ouassima toe.

Wat kun jij, als ouder of verzorger, doen?
Gelukkig zijn er veel dingen die je als ouder of verzorger kan doen om de videogame-ervaring van je kind veilig en leuk te houden. Videogames kunnen tenslotte steun bieden aan kinderen die zich gepest of geïsoleerd voelen. Hier zijn enkele belangrijke tips:

  1. Begrijp wat je kind speelt
    Ten eerste is het belangrijk om de PEGI-beoordeling van videogames te controleren. Dit geeft inzicht in leeftijdsclassificaties en mogelijke risico’s zoals geweld en grof taalgebruik. “Praat daarnaast met je kind over de videogames die ze spelen en waarom ze die leuk vinden. Ook kan het helpen om samen met je kind naar zijn favoriete streamer of content creator te kijken, deze worden vaak gezien als rolmodellen. “Mocht je kind dus fan zijn van een ‘toxic’ streamer of content creator, kan het zijn dat je kind dit gedrag gaat overnemen”, zegt Ouassima.
  1. Stel ouderlijk toezicht in
    Alle grote videogame-platformen bieden ouderlijk toezicht waarmee je als ouder onder andere de speeltijd, uitgaven en communicatie van je kind kunt beheren. “Het is belangrijk om deze instellingen samen met je kind door te nemen en uit te leggen waarom bepaalde beperkingen nodig zijn. Zo begrijpt je kind dat regels niet bedoeld zijn om het plezier te beperken, maar om een gezonde balans te behouden en een veilige speelomgeving te creëren”, stelt Ouassima. “Door open in gesprek te gaan, kun je samen afspraken maken die zowel de online veiligheid als het speelplezier waarborgen.”
  1. Speel samen en voer gesprekken over veiligheid
    Door zelf mee te spelen, krijg je beter inzicht in hoe het spel werkt en met wie je kind mogelijk in contact kan komen. Dit helpt je niet alleen om de videogame-ervaring te begrijpen, maar ook om mogelijke risico’s te herkennen. Volgens Ouassima is het goed om vragen te stellen zoals: “Met wie speel je online?” of “Heb je weleens iets vervelends meegemaakt tijdens het spelen?” Zo moedig je je kind aan om open te praten over zijn of haar online-ervaringen. Benadruk daarbij dat respectvol en verantwoordelijk gedrag online net zo belangrijk is als in het echte leven, zodat je kind zich bewust is van de impact van zijn of haar acties.
  1. Help je kind omgaan met toxiciteit
    Volgens Ouassima is het belangrijk je kind duidelijk te maken dat het nooit hun schuld is als ze gepest worden of grensoverschrijdend gedrag ervaren.“Leer ze hoe ze vervelende spelers kunnen muten (de microfoon van iemand anders uitzetten), blokkeren en rapporteren. Moedig je kind aan om ongepast gedrag niet te beantwoorden, maar wel te melden. Bescherm daarnaast hun privacy door profielen op privé te zetten en persoonlijke informatie niet te delen.”

Hoe kunnen videogame-bedrijven bijdragen aan een veiligere online wereld?
“Samenwerking tussen gamebedrijven, ouders en instanties is cruciaal”, laat Ouassima weten. “Helpwanted werkt al samen met Habbo Hotel, een online-omgeving waar we interactieve sessies organiseren over online veiligheid.” Videogame-bedrijven doen al veel omtrent moderatie in videogames om de veiligheid en plezier te waarborgen. Een belangrijke reden hiervoor is de PEGI-gedragscode. Sinds 2012 hebben alle videogames een PEGI-rating, wat voortkomt uit de afspraken die de game-industrie in deze gedragscode heeft vastgelegd.

De rol van de overheid
“Hoewel er vanuit de regering wel al regelgeving bestaat rond loot boxes, vinden wij van Offlimits dat er ook betere regelgeving moet komen rond duidelijke en toegankelijke rapporteersystemen en moderatie”, liet Ouassima weten. Regulatie op dit gebied kan videogame-studio’s en -platformen aanzetten om meer te doen om ongewenst gedrag in online videogames te voorkomen. Elk spel met interactieve elementen moet een toegankelijk rapporteersysteem hebben, inclusief feedback voor de speler en controle op de afhandeling.

Een mogelijke stap in de goede richting is de Digital Services Act (DSA), een Europese wet die bedoeld is om de online veiligheid van gebruikers te verbeteren. Op dit moment richt de DSA zich vooral op het verwijderen van ongepaste inhoud, maar er zijn nog weinig regels over hoe gamebedrijven meldingen van grensoverschrijdend gedrag moeten behandelen. Het zou goed zijn als de DSA ook strengere eisen stelt aan moderatie- en rapporteersystemen in games. Hierdoor zouden gamebedrijven verplicht worden om beter om te gaan met meldingen van ongewenst gedrag.

De toekomst van videogames en veiligheid
In online videogames komt helaas nog weleens toxic gedrag voor, wat de speelervaring voor jonge spelers kan beïnvloeden. Sommige landen overwegen zelfs om bepaalde games, zoals Roblox, te verbieden vanwege deze uitdagingen. “Wij geloven echter dat een verbod niet de oplossing is, maar dat sterke moderatie en duidelijke regels ervoor kunnen zorgen dat kinderen veilig en met plezier kunnen blijven spelen. Door in te zetten op een positieve en respectvolle online-omgeving, kunnen we het spelen van videogames voor iedereen leuk en toegankelijk houden”, concludeert Ouassima. Bovendien is Roblox inmiddels lid van VGFN en worden er stappen gemaakt betreft moderatie. Voorbeelden hiervan zijn dat gebruikers niet zomaar DM’s of plaatjes kunnen sturen die schadelijk kunnen zijn voor je kinderen.

Wil je meer weten over online veiligheid in videogames en welke stappen je nog meer kunt ondernemen? Bezoek de rest van onze website of klik op deze link.