Hoe bescherm je je kind bij het spelen van videogames?

Ouderlijk Toezicht uitgelegd voor verschillende platformen.

Videogames zijn vandaag de dag niet meer weg te denken uit het huishouden. Wil jouw kind ook graag op een Nintendo Switch, PlayStation of Xbox spelen, maar vind je niet alle computerspellen even geschikt? Of ben je bang dat je kind te veel gaat spelen? Geen zorgen. Er zijn handige tools beschikbaar om te helpen bij het bewaken en beheren van de game-ervaring binnen het gezin. Zo weet je zeker dat jouw kind gezond, veilig en plezierig kan spelen. In deze blog leggen we een aantal belangrijke thema’s uit die toegepast kunnen worden op een eenvoudige manier.

We willen ouders graag wijzen op de gebruiksvriendelijke tools die beschikbaar zijn om videogames te beheren. Denk hier bijvoorbeeld aan wat kinderen spelen, met wie ze spelen, hoe lang ze spelen en hoeveel ze kunnen uitgeven.

Ouderlijk Toezicht-tools zijn gemakkelijk te beheren met de Nintendo Switch-app
“Spelen mijn kinderen te veel games?” “Wat voor games spelen ze?” Dit soort vragen spoken vaak door het hoofd van ouders. Gelukkig biedt de gratis Nintendo Switch Ouderlijk Toezicht-app voor smartphones en tablets een antwoord. Je kunt gemakkelijk zien welke games je kinderen spelen en hoe lang ze spelen, rechtstreeks vanaf je mobiele apparaat. Geen smartphone? Je kunt de beperkingen ook rechtstreeks op de Nintendo Switch zelf instellen.

Met de app is het mogelijk om eenvoudig een tijdslimiet in te stellen voor het spelen. Zodra de limiet is bereikt, wordt je kind er vriendelijk, maar duidelijk aan herinnerd dat de speeltijd voorbij is. Je kunt zelfs instellen dat de game automatisch wordt afgesloten zodra de tijdslimiet is bereikt. Zo blijft de speeltijd in balans.

Ook is het mogelijk om te zien welke games je kinderen hebben gespeeld en hoeveel tijd ze eraan besteed hebben. Bovendien kun je op basis van de leeftijd van je kinderen toegang beperken tot bepaalde games, hierdoor zorg je ervoor dat er een veilige omgeving gecreëerd wordt om videogames in te spelen. 

Een voorbeeld van een andere beperking die toe te passen is, is het beperken van de communicatie met andere spelers, hierdoor is het niet mogelijk om berichten en afbeeldingen met andere spelers uit te wisselen. Deze beperking kun je instellen voor afzonderlijke games. 

Klik hier voor meer Ouderlijk Toezicht-tools voor Nintendo Switch. 

PlayStation en Xbox Ouderlijk Toezicht-tools
Voor zowel PlayStation als Xbox is het mogelijk om de Ouderlijk Toezicht-tools via de gratis apps te beheren. Voor PlayStation is dat via de PlayStation App en de app voor Xbox heet Xbox Family Settings-app

De apps van beide consoles bevatten veel overlappende Ouderlijk Toezicht-tools, maar hebben net iets andere instellingen. Op Xbox-consoles en Windows-apparaten kun je via de Xbox Family Settings-app gedetailleerde planningen maken voor schermtijd. PlayStation biedt vergelijkbare opties voor het instellen van schermtijdlimieten. Beide platforms stellen ouders in staat om de online-ervaring van hun kinderen te beheren. Met functies zoals communicatiebeperkingen en privacyinstellingen kun je bepalen wie contact kan maken met je kinderen en welke informatie zichtbaar is voor anderen tijdens het gamen.

Met zowel Xbox als PlayStation kun je aankopen van je kinderen beheren en goedkeuren voordat ze worden gedaan. Je kunt bestedingslimieten instellen en meldingen ontvangen wanneer je kinderen proberen aankopen te doen, waardoor je onverwachte verrassingen voorkomt.

Beide platforms moedigen positieve interacties aan binnen hun gamingcommunity’s. Hiervoor bieden ze tools aan waarmee je pestgedrag en misbruik kunt melden, evenals opties om andere spelers te dempen of te blokkeren om een veilige en plezierige game-omgeving te bevorderen.

Of het nu gaat om Nintendo, PlayStation of Xbox, met deze Ouderlijk Toezicht-tools kun je de game-ervaring van je kinderen veilig en leuk houden. Blijf betrokken en geniet samen van de videogames! Mocht je meer informatie willen ontvangen of interesse hebben om met Rule The Game in gesprek te gaan, stuur dan een mail naar info@vgfn.nl

Hopelijk heb je iets geleerd van deze blog!
Heb je ondertussen nog meer vragen over gamegedrag van kinderen? Kijk dan op onze
Q&A waar we de meestgestelde vragen beantwoorden.