Hoe lang mag jouw kind gamen tijdens de vakantie? - Rule the Game

Hoe lang mag jouw kind gamen tijdens de vakantie?

De zomervakantie staat voor de deur. Dat is natuurlijk superleuk! Maar hoe wordt al deze vrije tijd goed ingedeeld? Tijdens vakanties zijn alle regels nét iets anders. Toch is het belangrijk ook nu afspraken te maken omtrent het gamegedrag van jouw kind. Maar hoe doe je dit precies? En wijken deze regels af van de standaard? In deze blog lees je alles over afspraken tijdens vakanties. 

Afspraken tijdens de vakantie

Het is belangrijk om ook tijdens de vakantie afspraken te maken over het gamegedrag van jouw kind. Gamen is een vorm van ontspanning. Het is daarom niet erg dat een kind in de vakantie meer tijd besteed aan het spelen van videogames dan op een dag waarop hij/zij naar school gaat en huiswerk maakt. Het kan zelfs zijn dat jouw kind er enorm naar heeft uitgekeken meer tijd te besteden aan het spelen van zijn/haar favoriete videogame!

Daarom is het belangrijk om voor de vakantie een aantal afspraken te maken. Een afspraak maak je samen. We raden het daarom aan om samen in gesprek te gaan. Vraag wat jouw kind zo leuk vindt aan een videogame en maak daarna samen afspraken. Zo is het gemakkelijk voor je kind om zich aan deze afspraken te houden, omdat er ook wordt geluisterd naar zijn/haar mening. Voor meer informatie over het maken van afspraken kan je kijken op onze pagina: Maak afspraken. 

Hoe lang mogen kinderen gamen tijdens de vakantie?

Rule the Game heeft een onderzoek laten uitvoeren onder 1.030 ouders met gamende kinderen. Van hen geeft 46 procent aan dat hun kind minder dan 7 uur per week mag gamen. 48 procent geeft aan dat hun kind tussen de 7 en 15 uur per week mag gamen. Aan deze afspraken zitten soms ook nog andere voorwaarden verbonden zoals een opgeruimde kamer hebben. Deze cijfers kunnen wat meer houvast bieden tijdens het maken van gezamenlijke afspraken.
Voor meer informatie uit het onderzoek verwijzen we graag door naar deze handige infographic

Wat is te veel?

Het is mogelijk dat je kind het lastig vindt de regels na te leven tijdens de vakantieperiode. Als hij/zij geen andere dingen meer wil doen of overdag bijvoorbeeld te moe is omdat er ‘s avonds te lang wordt gegamed, kun je je kind helpen. Hij/zij heeft moeite om zelf grenzen vast te stellen en heeft je hulp nodig. Blijf vooral consequent in het naleven van de gemaakte afspraken.

Wat kan ik doen?

Merk je dat jouw kind te veel gamet? Dan kan dat komen doordat je kind zich verveelt. Vooral bij verveling is het gemakkelijk om weer even snel de spelcomputer op te starten. Je kunt dus helpen door je kind wat afleiding te geven! Even naar een andere omgeving, een stuk fietsen, buiten spelen, afspreken met een vriendje of bijvoorbeeld een leuke tante, het helpt allemaal! Kinderen komen er op deze manier ook achter dat iedereen zijn eigen afspraken heeft over gamegedrag.

We wensen iedereen een fijne zomervakantie!
Heb je ondertussen nog meer vragen over gamegedrag van kinderen? Kijk dan op onze
Q&A waar we de meestgestelde vragen beantwoorden.