Rule the Game - Jongen en moeder

Een game als kerstcadeau? Vijf tips om gameafspraken met je kids te maken tijdens de kerstvakantie

Gamen is superpopulair bij tieners. Veel kinderen doen niets liever tijdens de kerstvakantie. Maar hoe zorg je als ouder dat dit niet de spuigaten uitloopt? Uit onderzoek blijkt dat 88% van de ouders gameafspraken maakt binnen het gezin, maar dat de helft van de ouders niet goed weet hoe ze gameafspraken kunnen handhaven. Herkenbaar? Rule the Game helpt je op weg met vijf tips!

1. Ontdek de gamewereld van je kind

Wees eens eerlijk, hoeveel weet jij van de games die jouw kinderen spelen? Begin met je te verdiepen in hun lievelingsgames. Bijvoorbeeld door een YouTube-trailer van dat spel te bekijken. Zo krijg je een idee hoe het eruitziet en in wat voor wereld je kind zich begeeft. Skins, in-game aankopen en multiplayer? Op Rulethegame.nl lees je wat je als ouder moet weten over gamen anno nu.

2. Maak duidelijke afspraken en wees consequent

Door als ouder een beslissing te nemen over belangrijke game-onderwerpen, maak je keuzes waar het hele gezin veel aan heeft. Beslis bijvoorbeeld over het type spellen dat je kind mag spelen. De PEGI leeftijdsclassificaties en inhoudsbeschrijvingen helpen je op weg. Vergeet ook niet te bepalen of je kind in-game aankopen mag doen, waar hij of zij mag spelen en hoe lang. Actrice Tanja Jess tipt: “Maak afspraken hoe lang je kids mogen gamen. En: wees consequent. Dan heb je de helft minder discussies.” Ben je benieuwd naar de keuzes van actrice Tanja Jess en andere Nederlandse ouders? Check de ervaringsvideo’s van Rule the Game!

3. Gebruik parental controls

Hulpmiddelen om grip te houden op het spel van je kind, parental controls, vind je op elke spelconsole, handheld, computer, smartphone of tablet. Zo weet je zeker dat jouw kind gezond, veilig en plezierig gamet. Maar: slechts 46% van de ouders weet dat deze tools bestaan, en 47% gebruikt ze. Check de website van de spelconsole van je kind en breng daar vandaag nog verandering in!

4. Speel eens mee

83% van de ouders speelt (bijna) nooit mee met hun kinderen. Toch is dat dé manier om de speelwereld van je kind te begrijpen. Tip: zoek naar spellen met een co-op modus, waarbij je samen (en dus niet tegen elkaar) het spel speelt.

5. Rule jij de game? Doe de test!

Ben jij benieuwd hoe je scoort ten op zichte van andere ouders? Kortom: Rule jij de Game? Doe de test en kom erachter of jij een game-newbie, game-kenner of zelfs een game-expert bent!