87% van de ouders ziet voordelen in het videogamegedrag van hun kind

De resultaten van ons jaarlijkse onderzoek naar het videogamegedrag van kinderen zijn bekend! In het onderzoek zijn 1081 Nederlandse ouders met kinderen tussen de 4 en 17 jaar gevraagd naar het videogamegedrag van hun kind. Hoe lang mogen kinderen gemiddeld spelen? Mogen kinderen geld uitgeven tijdens het spelen van videogames? Hoe gaan andere ouders om met Parental controls en wat zijn de meest populaire videogames? Het antwoord op deze en meer vragen vind je in deze blog!

Voordelen van videogames

Uit het onderzoek blijkt dat 87% van de ouders voordelen ziet in het videogamegedrag van hun kind. Dit zien zij vooral terug in de Engelse taalvaardigheid van kinderen, maar ook andere voordelen zoals het bevorderen van de creativiteit, intelligentie en sociale vaardigheden worden genoemd.

Grip op videogamegedrag

88% van de ondervraagde ouders zegt grip te hebben op het videogamegedrag van hun kinderen. Dit is een stijging van 2% ten opzichte van vorig jaar. De jaarlijkse onderzoeken laten zien dat ouders steeds meer grip krijgen op het videogamegedrag van hun kinderen. Dit komt onder andere door het gebruik van parental controls (ouderlijk toezicht). 66% van de ouders is bekend met één of meerdere parental control-tools. Wil je meer informatie over parental controls? Neem dan een kijkje op onze pagina over parental controls!

Videogamegedrag van kinderen

Ouders maken ten opzichte van vorig jaar meer afspraken met hun kinderen. Uit het onderzoek blijkt dat kinderen minder lang mogen videogamen. Waar 41% van de ouders vorig jaar aangaf dat hun kind zo lang mocht spelen als hij/zij wil, is dat dit jaar sterk gedaald naar 21%. Kinderen mogen daarnaast minder geld uitgeven in videogames en ze mogen niet zomaar elke videogame spelen die ze willen. Er is wel een stijging in mobiliteit tijdens het spelen van videogames. Daarnaast worden videogames op mobiele telefoons en tablets steeds populairder en kinderen mogen vaker hun hobby uitoefenen waar ze willen! Op zoek naar tips en informatie over het maken van afspraken omtrent het videogamegedrag van jouw kind? Neem dan een kijkje op onze pagina ‘Maak afspraken en blijf betrokken’.

Populairste videogames

Het onderzoek wijst uit dat Minecraft, Roblox en Fortnite de populairste videogames zijn onder kinderen! Daarmee wordt FIFA, de nummer 3 van vorig jaar, op een vierde plek gezet.
Naast FIFA zijn GTA V en Call of Duty ook te vinden in de lijst populairste videogames onder kinderen. Wel zijn zij in populariteit gedaald sinds vorig jaar.

Over het onderzoek

Het onderzoek is uitgevoerd door onderzoeksbureau DVJ Insights in opdracht van VGFN. De meting vond plaats tussen 16 november 2021 en 27 november 2021. Onder 1081 Nederlandse ouders met kinderen tussen de 4 en 17 jaar die videogamen, representatief op geslacht, regio en leeftijd. Wil je meer interessante inzichten in het onderzoek? Bekijk dan de handige infographic!

Hopelijk heb je iets geleerd van deze blog!
Heb je ondertussen nog meer vragen over gamegedrag van kinderen? Kijk dan op onze
Q&A waar we de meestgestelde vragen beantwoorden.