5 tips voor ouders om een positieve game-ervaring te stimuleren tijdens de feestdagen

Videogames bieden vermaak, educatie en vooral een manier om te verbinden en sociaal bezig te zijn. De gamesindustrie heeft praktische tips om ervoor te zorgen dat alle spelers een positieve spelervaring hebben en wil dat videogames een leuke en veilige ervaring zijn voor iedereen. Vooral voor jongere spelers. 

We willen ouders graag wijzen op de gebruiksvriendelijke tools die beschikbaar zijn om videogames te beheren. Denk hier bijvoorbeeld aan wat kinderen spelen, met wie ze spelen, hoe lang ze spelen en hoeveel ze kunnen uitgeven.

Vijf stappen voor ouders om te zorgen dat kinderen een positieve game-ervaring beleven.

1. Bekijk de PEGI-classificatie en download de PEGI-app

PEGI (Pan European Game Information) biedt leeftijdsclassificaties en inhoudspictogrammen die ouders waarschuwen voor bijvoorbeeld aanwezigheid van in-game-aankopen, grof taalgebruik, geweld, angst, drugs, seks of discriminatie. Alle grote games en platformen hebben PEGI-beoordelingen als onderdeel van hun ouderlijk toezichtsysteem.

Via de PEGI-app is het mogelijk om de verschillende classificaties te controleren. Deze is gemakkelijk te downloaden via Google Play en de Apple Store. Met de app kunnen gebruikers door de PEGI-database bladeren voor actuele classificaties van videogames. De zoekresultaten kunnen gefilterd worden op leeftijdsclassificatie, genre en platform, zodat ouders de perfecte videogame voor hun kind kunnen vinden. Ook krijgen ze gedetailleerde instructies over het instellen van ouderlijk toezicht op verschillende apparaten. De app is beschikbaar in negen talen: Engels, Frans, Pools, Nederlands, Italiaans, Spaans, Portugees, Duits en Zweeds.

2. Gebruik ouderlijk toezicht en smartphone-apps

Alle gameconsoles, handheld-apparaten en besturingssystemen voor pc en Mac maken gebruik van ouderlijk toezicht. Ouders kunnen online de interactie, speeltijd, uitgaven en toegang tot videogames die geschikt zijn voor een bepaalde leeftijd beheren met behulp van apps.

Consoles:
Xbox Family Settings app | Xbox
Nintendo Switch
Sony Playstation 5
Xbox One X/S
Xbox 360
Nintendo Wii U 
Sony Playstation 4
Sony PlayStation 3

Smartphones, tablets en streaming:
Google Play apparaten (Android)
iPhone en iPad (iOS)

3:  Speel videogames met je kinderen!
Smartphones, tablets en streaming:

De beste manier om videogames te leren kennen, is om mee te doen met je kinderen. Terwijl je samen speelt, kun je praten over de gameplay of met wie ze spelen. Daarnaast kun je van de gelegenheid gebruikmaken om uit te leggen waarom bepaalde games misschien niet geschikt voor ze zijn. 

Onderzoek toont aan dat gezinnen die gezamenlijk gamen en/of de tijd nemen om videogames te bespreken, de gezondste relatie met videogames hebben. Ze halen er het meeste uit en hebben het minst vaak conflicten over speeltijd.

4. Wees volledig geïnformeerd in je lokale taal

Lees je goed in, zodat je weet waar het over gaat. Gebruik de tips op deze website en die van onze partners om meer te leren. Met deze handvatten kun je jouw kinderen veilig en verantwoord laten gamen.

5. Geniet van de voordelen van het spelen van games

Soms wordt het weleens vergeten, maar videogames bevatten veel voordelen! Denk hierbij aan het verbeteren van motorische vaardigheden, probleemoplossende vaardigheden, teambuilding, het verbeteren van het geheugen, concentratie, multitasken en sociale vaardigheden. Uit recent onderzoek van VGFN bleek zelfs dat negen van de tien ouders vinden dat het spelen van videogames voordelen oplevert voor hun kinderen.

Hopelijk heb je iets geleerd van deze blog!
Heb je ondertussen nog meer vragen over gamegedrag van kinderen? Kijk dan op onze
Q&A waar we de meestgestelde vragen beantwoorden.