Hoe houd je gamen thuis nou leuk?

Gamen is natuurlijk enorm leuk maar het roept ook vaak frustraties op.
Hoe voorkom je nou dat je ruzie krijgt met je ouders over het gamen?

Komen de onderstaande zinnen jou ook zo bekend voor? Wij geven jou tips!

Zet je het spel even op pauze?

Ken je die vraag? Of je je game even op pauze wilt zetten?

Bij online gamen gaat dat natuurlijk niet. Je ouders weten dit vaak niet. De spellen die zij vroeger speelden konden wel gewoon op pauze en online gamen bestond toen nog niet. Leg aan ze uit dat je speelt met anderen en dat als jij even stopt, het spel verder gaat zonder jou. Geef ook aan wanneer je wel kunt stoppen en hoelang dat nog duurt.

Kom je NU eten!!!

Op het moment dat je geroepen wordt voor het eten staan de pannen vaak al op tafel.

Het is voor je ouders natuurlijk niet leuk als ze op je moeten wachten met het eten. Tegelijkertijd is het voor jou lastig om ook precies op dat moment te stoppen met gamen omdat je bijvoorbeeld midden in een online potje zit. Vraag of je ouders je voortaan een kwartiertje eerder willen roepen. Probleem opgelost, toch?

Je gamet echt te veel!

Ook dit komt je vast wel bekend voor. Je vader of je moeder vindt dat je te veel tijd besteed aan gamen.

Misschien vinden ze ook wel dat andere dingen hierdoor te weinig aandacht krijgen zoals bijvoorbeeld je huiswerk. Dit kan dagelijks voor frustraties zorgen, bij jou én bij je ouders. Wat het beste werkt is als je hierover samen afspraken maakt. Het is misschien niet leuk om vaste tijden af te spreken maar het kan dagelijkse ruzietjes voorkomen. Heb je dit soort afspraken nog niet gemaakt met je ouders, stel dit dan eens aan ze voor en kom zelf met een voorstel.

Je beweegt te weinig!

Op dit punt hebben ouders vaak gelijk. Veel gamers bewegen te weinig en dat is niet verstandig.

Voldoende beweging is super belangrijk. Wist je trouwens dat je beter gaat gamen als je af en toe een pauze neemt? Helemaal als je dan ook gelijk wat kleine oefeningetjes doet zoals bijvoorbeeld sit-ups. Of loop anders eens een paar keer de trap op en neer. Je zult zien, als je even wat afleiding zoekt, dat het moeilijke level daarna een stuk eenvoudiger lijkt.

Als je NU niet stopt trek ik de stekker eruit!

Ja, dit heb je vast wel eens gehoord. Je bent te lang doorgegaan en het geduld van je vader of moeder is op. Niet slim.

Weet je waarom niet? Als je het zo ver laat komen zullen je ouders de volgende keer nog sneller boos worden en daar heb uiteindelijk alleen jij zelf last van. Los dit op door vaste tijden af te spreken en houd je daar ook aan! Het is misschien niet leuk maar het kan dagelijkse ruzietjes voorkomen. Heb je dit soort afspraken nog niet gemaakt met je ouders, stel dit dan eens aan ze voor en kom zelf met een voorstel.

5 dingen die je ouders moeten weten over gamen

(en die jij ze moet vertellen):

01. Hoe werkt online gamen?

Het klinkt gek maar veel ouders weten niet wat het is en hoe het werkt. Battle Royal? Nooit van gehoord! Chatten in een party? Wat zeg je?! Leg ze uit wat het is en waarom je er zo’n plezier aan beleeft. Betrek ze bij je spel, vraag of ze een keer willen meespelen.

02. Laat zien welke games je speelt

Hoewel de games die jij speelt veel mooier, sneller en groter zijn dan de computerspellen die je ouders vroeger speelden zijn veel dingen ook niet veranderd. Bij voetbal gaat het nog steeds om scoren en bij schietspellen om overleven. Laat zien dat de games waar jij plezier aan beleeft toch niet zo heel anders zijn dan de games die zij misschien nog kennen van vroeger.

03. Laat zien met wie je speelt

Je ouders horen je uren achterelkaar praten met mensen die ze niet kennen en ja, dat maakt ouders toch vaak wat nerveus. Laat ze zien met wie je gamet, dat het vaak jongens of meisjes zijn net als jij.

04. Leg uit hoe games tegenwoordig werken

Vroeger kocht je een spel in de winkel en dat kon je dan thuis spelen. Was je klaar met het spel dan kocht je een nieuwe. Dit is nu iets ingewikkelder geworden. Games zijn on-demand beschikbaar of je koopt ze online. Uitbreidingen kun je downloaden en zorgen dan weer voor maanden speelplezier. Leg je ouders uit hoe dit werkt, dan weten ze waar je je zakgeld aan uitgeeft.

05. Laat zien hoe populair gamen is

In Nederland spelen ruim 1 miljoen mensen videogames. Dat zijn er echt een heleboel. Veel van deze mensen spelen online samen met vrienden of doen misschien zelfs wel mee aan toernooien. Ook delen veel gamers hun skills op Youtube of Twitch. Laat je ouders eens zien hoe populair gamen is geworden en hoeveel mensen er wereldwijd genieten van deze vorm van ontspanning. Dat sommige mensen er zelfs hun werk van hebben kunnen maken.

Dylan Haegens wisselt een dag met zijn ouders.

Had jij deze video al gezien? Hoe zou het zijn om in de schoenen te staan van Dave en Jeanne? Dylan probeert het zijn hele (vrije) dag uit!